Our services

Bezmetalne krunice

Bezmetalne krunice

Bezmetalne krunice

Zubne krunice omogućavaju vraćanje fukcije i lepote zubima kod kojih su izgled i struktura narušeni. Krunice, za koje se koristi i izraz zubne navlake, mogu se postaviti na prirodne zube ili na implante. Na ovoj strani upoznaćemo se sa načinom postavljanja i opcijama za pacijenta kada u Allure Dent-u krunice postavljamo na prirodne zube, dok o krunicama na implantima možete čitati na stranici zubni implanti. U praksi se ova dva pristupa kombunuju, tako da pacijent može imati krunice na prednjim zubima, dok bočne krunice nose implanti, uz vizuelno neprimetan prelaz.

Zubne krunice – estetska stomatologija

Zubne krunice imaju važnu restaurativnu funkciju i mogu zaštiti zub od lomljenja i karijesa, međutim većina pacijenata krunice želi iz estetskih razloga. Budući da se krunice razlikuju od prirodnih zuba, najbolji efekat se dobija kada se postavljaju na više zuba istovremeno, ili na sve zube istovremeno, što se naziva Hollywood smile. Kada su pacijenti mlađi i izgled njihovih prirodnih zuba nije narušen, jedna ili dve krunice u prednjim regijama mogu se postaviti tako da se oblikom i izgledom ne razlikuju od ostalih zuba. Međutim, kod starijih pacijenata to nije moguće i zato je poželjno postaviti zubne navlake istovremeno na barem 4-6 prednjih zuba jedne vilice da bi se dobio maksimalni estetski efekat.

Glavni kandidati za zubne krunice su pacijenti u srednjim godinama, čiji su zubi požuteli, okrnjeni, imaju više plombi i nisu u sveukupno dobrom stanju, iako su i dalje stabilni u vilici. Njima upravo i predlažemo postavljanje krunica, jer će im krunice, osim odličnog izgleda, poboljšati zagrižaj, pa čak i govor. Pred pacijentima su najčešće opcije postavljanja nekoliko krunica u prednjim regijama u jednoj ili obe vilice, kao i opcija postavljanja krunica na svim zubima na obe vilice (Hollywood smile).

Osim ovih slučajeva, kada se krunicama potpuno rekonstruiše osmeh pacijenta, druga česta estetska intervencija je postavjanja krunica preko manjeg broja zuba koji posebno ruže osmeh, bilo svojom bojom, položajem ili oblikom, i u tim slučajevima krunice se postavljaju tako da maksimalno liče na susedne zdrave zube, a najčešće je reč o dve do četiri krunice.

Zubne krunice – restaurativna stomatologija

U mnogim situacijama kada pacijenti veruju da zub mora biti izvađen i zamenjen krunicom na implantu ili mostom, sve što je dovoljno jeste jedna zubna krunica. Zub koji je u lošem stanju može biti spašen krunicom ako ima zdrav koren, pri čemu je dovoljno prisustvo svega 20-30% zdrave zubne supstance. Zub na kome postoji naprslina, i koji je u riziku od loma, može biti dugoročno sačuvan ako je pokriven krunicom,  a isto važi i za zub kome je koren lečen.

Metalokeramičke krunice

Krunice su veoma pogodne i za izradu mostova, kada nedostaju jedan ili dva zuba, tako što se most postavlja između zuba koji su očuvani. Na taj način dva prirodna zuba nesmetano nose još jednu do dve krunice na mestima gde nedostaju zubi (te situacije danas je takođe rešavaju i implantima). Generalno gledano, zubna krunica produžiće vek zuba za 10 i više godina, zbog čega je veoma važno da nam se pacijenti obrate čak i kada misle da su im zubi u veoma lošem stanju, jer je tada sve probleme često moguće otkloniti krunicama. Ako isti pacijent dođe u ordinaciju svega koju godinu kasnije, verovatno će zubi već u toj meri degradirati da će jedino rešenje biti implanti ili proteze.

Bezmetalne ili metalokeramičke krunice?

Postoji više tipova krunica, međutim za pacijente je najvažnija razlika između metalokeramičkih i bezmetalnih (keramičkih) krunica. Metalokeramičke krunice su daleko jeftinije, jer je njihov unutrašnji deo od legure metala, dok je spoljni deo od keramike. Metalokeramičke krunice su pouzdane, međutim estetski značajno zaostaju za  bezmetalnim krunicama. Iako je spoljni deo metalokeramičke krunice od keramike, unutrašnji metalni sloj sprečava reflektovanje svetlosti, zbog čega zub izgleda tamnije i manje prirodno. Sa druge strane, puna keramika vizuelno potpuno odgovara izgledu zdravih prirodnih zuba, zbog čega generalno ne savetujemo korišćenje metalokeramičkih krunica u prednjim regijama. One se mogu uspešno koristiti u bočnim regijama, koje nisu vidljive, zatim kod starijih pacijenata, kojima je na prvom mestu vraćanje funkcije zuba, dok je estetika sekundarna, kao i u ređim situacijama kada je samo sa metalokeramičkim krunicama moguće zaokružiti finansijsku konstrukciju zahvata.

Bezmetalne krunice su savršena zamena, odnosno nadogradnja, za prirodni zub. U ordinaciji Allure Dent najčešće koristimo bezmetalne krunice od cirkonijma, odnosno od njegovog oksida ZrO2. Ovo jedinjenje predstavlja jedan od najčvršćih prirodnih materijala, uz savršenu belu boju. Cirkonijum se dobija iz minerala cirkona (koji se koristi za bižuteriju), ali je stotinu puta jači od cirkona, jer cirkonijum je metal. Najveća prednost krunica od cirkonijuma je mogućnost izrade u CEREC mašini, što znatno skraćuje vreme čekanja, kao i nemogućnost da se spoljni sloj keramike odvoji od srednjeg sloja, što se ponekad dešava sa metalnim ili bezmetalnim krunicama koje su obložene keramikom.

Način ugradnje zubnih krunica

Ugradnja zubnih krunica za pacijenta podrazumeva najčešće tri dolaska u ordinaciju u roku od nekoliko dana. Prvog dana se uzima otisak i obavlja se brušenje zuba, koje je diskretnije što je zub zdraviji i može iznostiti svega 1mm ako se koriste keramičke krunice. Na kraju prvog tretmana pacijent dobija privremene krunice, tako da već tog dana napušta ordinaciju sa nadoknadama čiji je izgled daleko bolji od prvobitnog izgleda zuba.

Nakon sedam dana, pacijent dobija gotove bezmetalne krunice. Tokom probe se utvrđuje da li su i gde potrebne dorade, tako da uglavnom prilikom treće posete pacijent dobija definitine krunice. Kompletan proces je sasvim komforan za pacijenta, uz lokalnu anesteziju, i traje oko 30 minuta po zubu za brušenje i uzimanje otiska, odnosno oko 10 minuta po zubu za postavljanje definitivne krunice.

Book your appointment