Our services

Parodontopatija

Parodontopatija (Parodontoza)

Parodontopatija (Parodontoza)

Parodontopatija predstavlja postepeni gubitak mekog tkiva, bez koga zub počinje da se klati i na kraju ispada, dovodeći do potpune bezubosti. Ovo oboljenje posledica je zapaljenja desni, odnosno prisutva bakterija u prostorima između zuba i desni. Javlja se veoma postepeno, bez ikakvog bola, tako da pacijenti uglavnom nisu svesni da im je potrebna pomoć stomatologa. Ukoliko pacijent ignoriše problem, upala desni prerasta u hroničnu parodontopatiju i vremenom se pogoršava, sve do trenutka kada zubi postaju toliko nestabilni da je neophodno izvediti ih ih zameniti fiksnim radom ili protezom.

Lečenje  parodontoze – blaži oblici

Pretpostavlja sa do oko  tri četvrtine odrasle populacije ima gingivitis (zapaljenje desni) ili parodontopatiju, pri čemu neće svaka upala desni brzo prerasti u punu parodontozu, ali da bi zubi bili zdravi poželjno je eliminisati svaku pojavu upale desni. Kada upalni proces otpočne i kada se baketrije u većem broju nastane u prostoru oko zuba, standardno pranje zuba više ih ne može ukloniti. U tim ranim fazama poželjno je povremeno čistiti prostor oko zuba kod stomatologa i održavati taj prostor čistim temeljnim pranjem mekom četkicom i korišćenjem konca. Preparati koji se masiranjem nanose na desni mogu takođe pomoći, ali samo kada su desni čiste. Upotreba sredstava za ispiranje usta je kontraproduktivna, osim ako se koriste po preporuci stomatologa i ne duže od sedam dana.  

Kod jačih zapaljenja desni i ranih faza parodontopatje potrebno je obaviti čišćenje parodontanih džepova, koji nastaju između zuba, pogotovu u zadnjim regijama, kao i kratkotrajno uključiti antibiotike u formi tečnosti za ispiranje usta, takođe uz čišćenje prostora oko zuba kod stomatologa. Ako se ovi koraci isprate dobrom higijenom zuba i prostora oko zuba, parodontopatija može biti zaustavljena.

Zdrave desni

Lečenje  parodontoze – teži oblici

Pacijenti se najčešće obraćaju stomatologu kada je parodontopatija već u poodmakloj fazi i ugožava određene zube, pre svega bočne. Iako je pacijentu daleko lakše pomoći ako se obrati ranije, za borbu protiv parodontopatije nije kasno sve dok zubi ne počnu da se klate. Stavljanje težih oblika parodontopatije pod kontrolu  počinje istim tehnikama koje se koriste kod blažih oblika – čišćenjem i antibioticima, ali se zatim uključuju i druge tehnike. Podizanje linije desni prišivanjem je hururška tehnika koja može znatno pomoći ako se pacijent naknadno pridržavati pravila vezanih za higijenu, jer samo tako je moguće održati liniju koja je vraćena na nekoliko milimetara viši nivo. Dodavanje veštačke kosti u prostor između zuba i desni veoma dobra daje rezultate, jer zaustavlja napad bakterija na koren zuba i dodatno učvršćuje zub. Sa druge strane, presađivanje mekog tkiva sa nepca je zahvat koji polako iščezava jer je neprijatan za pacijenta i ne daje uvek rezultate.

Najsavremeniji metod za lečenje parodontoze je upotreba lasera, međutim mnogi stomatolozi neiskreno reklamiraju laser kao sredstvo kojim se parodontoza potpuno eliminiše. Tačno je da se laserom mogu eliminisati sve bakterije u prostoru oko zuba, međutim laser može uništiti korisne bakterije, i trajno oštetiti tkivo usled prevelikog zagrevanja. Određeni nedostaci otklanjaju se korišćenjem lasera niže talasne dužine, ali ipak laser je samo jedna od metoda za borbu protiv parodotoze, a ne svemoguće sredstvo.

Važno je pomenuti i da postavljanje krunica na svim zubima (Hollywood smile) znatno utiče na zaustavljanje parodontopatije, jer se krunice direktno nadovezuju na desni, odnosno desni se podvlače ispod krunica, tako da više nema izloženog prosora u kome sa bakterije mogu naseliti. Naravno, visok stepen zubne higijene i tada se podrazumeva, kao i uvek kada je pacijent lečen od upale desni i parodontoze.

U ordinacji Allure Dent svakodnevno se borimo protiv upale desni i parodentoze kod pacijenata, bez obzira koji je razlog zbog koga su došli kod zubara. Ako je pacijent ozbiljan i otvoren za savete, rezultati su uvek dobri. Većina tehnika, poput dubinskog čišćenja desni, podrazumevaju samo simboličan trošak, dok druge tehike, kao što je ugradnja veštače kosti, zahtevaju veća ulaganja. Međutim, svaki zahvat koji će sačuvati prirodne zube u vilici se isplati, tako da ćemo uvek sve učiniti pre nego što pristupimo ugradnji implanata, a to u 90% slučajeva podrazumeva hvatanje u koštac sa parodontozom. 

Book your appointment