Our services

Beljenje zuba

Ordinacijsko beljenje zuba uz korišćenje lasera

Beljenje zuba je veoma popularan tretman, koji daje odlične estetske rezultate. U Allure Dent-u pacijenti mogu odabrati kućno beljenje zuba ili ordinacijsko beljenje zuba, pri čemu oba tipa tretmana imaju svoje prednosti.

Aktivni sastojak za beljenje zuba je hidrogen (vodnik) peroksid, jedinjenje koje je veoma slično običnoj vodi, ali sa jednim atomom kiseonika više u molekulu. U kontaktu sa zubima, hidrogen peroksid oslobađa manje čestice koje se vezuju za pigmente na zubima, čineći te pigmente svetlijim, tako da posle više tretmana zub postaje beo.

Pre beljenja zuba, bilo da je kućno ili ordinacijsko, potreban je detaljan pregled, kako bismo utvrdili razlog za diskoloraciju zuba. To mogu biti pušenje, istrošenost zuba, prisustvo zubnog plaka, kao i brojni drugi razlozi, poput delovanja antibiotika ili fleka od neuspešnog kućnog beljenja zuba koje je pokušano bez konsultacija sa stomatologom

U zavisnosti razloga za diskoloraciju (zubi mogu imati žućkastu nijansu i kada su savršeno zdravi) biće određeni način i tempo beljenja zuba, a potom se zubi detaljno čiste, i, ako je potrebno, popravljaju. Često se pre beljenja preporučuje i nošenje proteze.

Tretmani beljenja zuba

U slučaju ordinacijskog beljenja, koriste se gelovi na bazi hidrogen peroksida, koji izbeljuju dentin zuba. Nanošenje gela može biti propraćeno upotebom lasera ili lampe, kako bi efekat beljenja bio brže postignut. Za najbolji efekat preporučuje se nošenje folija za beljenje noću u kombinaciji sa ordinacijskim beljenjem.

Kada je reč o kućnom beljenju, ono se obavlja folijama koje izdaje zubar, a koje takođe sadrže hidrogen peroksid, ali u manjim koncentracijama. Potrebno je redovno dolaziti na kontrole, jer je samo tako moguće izbeći neujednačeno beljenje zuba, što je komplikacija za koju ne postoji jednostavno rešenje.

Vredi pomenuti da je uspešno moguće obaviti i beljenje zuba kod kojih je izvađen živac, jer mrtav zub brzo gubi boju, a posle beljenja može imati istu boju kao i ostali zubi, bilo da su drugi zubi izbeljeni ili ne.

Kućno beljenje ili ordinacijsko beljenje?

Kućno beljenje zuba je prijatnije i lakše za pacijenta, zbog čega ga preporučujemo mlađim osobama kod kojih diskoloracija nije velika i kojima se ne žuri, naravno pod uslovom da su u prilici da redovno dolaze na kontrole. Za starije pacijente, pacijente kojima se žuri i pacijente koji nisu u mogućnosti da dolaze često na kontrole bolje je ordinacijsko beljenje, a u mnogim slučajevima savetovaćemo kombinaciju dva pristupa.

Efekat beljenja zuba iščezava posle nekoliko meseci do godinu dana. Nošenje folija noću može pomoći da se efekat produži, a ako je korišćena veća koncentracija hidrogen peroksida, tada će efekat biti trajniji, odnosno zubi će biti nešto svetiji i više od godinu dana posle kraja tretmana. Dobro pranje zuba i korišćenje pasti za izbeljivanje zuba takođe produžava efekat izbeljivanja.

Beljenje zuba nije posebno prijatno, a što su koncentracije manje (kućno beljenje) to je apliciranje hidrogen peroksida lakše za pacijenta. Iako zahvat nije bezbolan, uvek daje odlične rezultate, zbog čega beljenje zuba predlažemo većini pacijenata koji imaju zdrave zube ili su upravo popravili zube u našoj ordinaciji.

Book your appointment